Skydda ditt barn på nätet

Allt yngre barn spenderar mer och mer tid online. Sociala medier är idag anpassade även för väldigt små barn, vilket inte alltid är särskilt bra ur en säkerhetssynpunkt. Mindre barn är nämligen inte alltid medvetna om vad som är lagligt, vilka filer som man inte bör ladda ner och vilka länkar som man inte ska klicka på för att datorn inte ska få virus. Men utöver detta finns det såklart mängder av andra risker.

I denna fråga handlar det inte om att köpa en produkt som barnvagnspaket för att hålla ditt barn säker. Nätet är väldigt komplext, men med några få medel kan du trots allt göra vad du kan för att ditt barn ska kunna använda internet på ett mer säkert sätt.

Installera barnlås på datorn

Första steget för dig som förälder är att installera barnlås på datorn. Detta gör att ditt barn har begränsat med åtkomst till hemsidor, butiker, videos eller spel som innehåller information som inte är barnanpassat. Om ditt barn skulle råka klicka in på en hemsida som till exempel säljer alkohol, måste ett lösenord anges för att sidan ska öppnas upp. I det långa loppet kan ett välutvecklad barnlås hålla ditt barn mer säker online.

Prata med ditt barn om internet

Men det allra bästa som du kan göra som förälder är att faktiskt prata med ditt barn om just internet. Vad är lagligt, vilka sidor ska man inte använda, hur fungerar ett virusskydd och vad är egentligen cyberbullying? Genom att du ökar förståelsen hos ditt barn, kommer ditt barn att använda internet mer varsamt och har också en förståelse för vilka konsekvenser till exempel näthat kan leda till.